Регион 03. февруари 2021. / 15:21

Лекција од Брнабиќ до нашата Влада: Во пандемија е важно спасувањето животи, а не геополитиката

Лекција од Брнабиќ до нашата Влада: Во пандемија е важно спасувањето животи, а не геополитиката

Во интервјуто за германскиот магазин „Фокус“, Брнабиќ посочува дека во Европа, по Велика Британија, ниту една земја не вакцинира побрзо за Србија, додавајќи дека тоа е така и затоа што се користат и руски и кинески вакцини.

Србија не го политизирала прашањето за вакцини против коронавирус и нивна набавка во кое било време, дури и потеклото на вакцината не било важно, и тоа е главната причина за успехот на Србија во процесот на вакцинирање, потенцира Брнабиќ.

Досега вакциниравме околу 470 000 лица во Србија, врз основа на кои сме лидери во регионот и во Европа на второ место според вакцинацијата. Главната причина за нашиот успех е што имавме можност да набавиме вакцини од целиот свет. вакцините и земјата на потекло не играа улога, сè додека вакцините беа безбедни, истакна Брнабиќ.

Токму оваа рамнотежа и „доброто партнерство“ се покажаа корисни во овој момент и дадоа можност на Србија да набави вакцини од Запад и од пријатели од Кина и Русија, објасни премиерот.

Таа додаде дека за Србија, прашањето во врска со вакцината беше едноставно од самиот почеток – што е потребно за да се заштити населението, како да се набават што повеќе вакцини за имунизација на граѓаните, за да можеме да ја отвориме економијата и да се вратиме во нормала, што секој го посакува.

Таа потенцираше дека ја охрабрува таквата стратегија и дека приоритетите денес не се да разговараат за надворешнополитички прашања, туку да сторат се што е можно за безбедноста на граѓаните.

Благодарни сме за поддршката од странство и им благодариме на нашите неуморни здравствени работници кои се во можност да го вакцинираат нашето население во најкус можен рок, рече Брнабиќ.

На изјавата дека Брисел е критикуван за процесот на набавка на вакцини и дека ЕУ тврди дека само заедничко нарачување може да обезбеди малите земји да добијат вакцини и прашањето дали Србија сега го побила тој аргумент, Брнабиќ рече дека различни земји имале различни пристапи. при набавка на вакцини, што е разбирливо, но дека сега, по повеќе од еден месец вакцинација – бројките зборуваат сами за себе.

Освен Велика Британија, Србија покажа драстичен напредок, додека другите, за жал, се соочуваат со одложувања во дистрибуцијата на вакцините. Можноста за индивидуални разговори со избрани партнери е многу ефикасна за нас, додаде таа.

На прашањето дали Србија научила од Израел, чиј премиер објави дека неговата земја ќе биде светски шампион во вакцинирањето, Брнабиќ истакна дека Израел постигнал забележителни резултати во процесот и потврди дека Белград имал некои контакти за подобро да го разбере неговиот успех.

Следејќи го примерот на Израел, ги искористивме нашите ресурси за да извршиме вакцинација што посигурно и побрзо, бидејќи на крајот тоа е единствениот начин да се заштити нашето население. Иако постојат бројни примери на тензии во светот, ние се потпираме на соработка и научна размена, како преку разговори со Израел, со цел да се заштити нашето население и да се направи безбеден процес на вакцинација, објасни таа.

На заклучокот дека Србија набавила вакцини од Кина и Русија и на прашањето дали е проблематично да се набудуваат растечките конфликти меѓу Европа и тие две земји, Брнабиќ потсети дека Србија го склучила првиот договор со „Фајзер-Бионтек“ и дека го добила први дози од тие компании.

Ние сме една од првите земји во светот што потпиша договор со Фајзер. Во исто време, сепак, ги баравме сите други можни партнери за да обезбедиме стабилно и предвидливо снабдување со вакцини за нашата популација. Ние сме сигурни во добри односи со сите страни, вклучително и “Русија, Кина, но и ЕУ, од кои Србија доби огромна поддршка за време на пандемијата. Испораките со вакцини во Србија се само уште еден пример за нашето партнерство, подвлече таа.

Брнабиќ рече дека пандемијата се однесува на спасување животи, а не на геополитика.

Кога вакцините се достапни, ако можеме да ги набавиме – наша должност е да го сториме тоа во интерес на населението“, рече премиерката.

Додека, како што истакнува „Фокус“, германскиот министер за здравство вели дека сите лица кои сакаат да се вакцинираат мора да ја прифатат вакцината што е достапна, Србија им овозможува на граѓаните да изберат вакцина.

Рано сфативме дека е проблематично да се потпреме на еден производител. Ако еден индивидуален производител може да испорача само мали количини на секоја земја, јасно е дека најдобриот пристап е да се комбинираат различни вакцини во процесот на вакцинација, објасни Брнабиќ.

Таа посочи дека овој пристап, сепак, бара поголема координација и едукација на персоналот кој вакцинира, со цел да се обезбеди разбирање на разликите помеѓу различните вакцини.

Во исто време, временскиот период помеѓу вакцинациите мора да се почитува и граѓаните мора брзо да бидат информирани за датумот на вакцинација. Сепак за нив, мислам дека вреди да се вложат напорите, рече таа.

Брнабиќ посочи дека секој има различен став кон различните вакцини и нивното потекло.

Овој пристап ни овозможува да ги земеме предвид желбите на граѓаните и да ги оставиме сами да одлучат која вакцина сакаат да ја примат. Тоа е единствена слобода и ние сме среќни што можеме да им ја понудиме на нашите граѓани таа можност, рече таа.

На прашањето дека довербата на населението во Србија во моментов е поголема во руската вакцина отколку во германско-американската, Брнабиќ посочи дека граѓаните се среќни што Србија е една од ретките земји во светот што имала толку успешен почеток на вакцинација и дека нивната доверба во сите вакцини е многу голема, како што е случајот со српската влада.

Лично, јас бев вакцинирана со вакцината Фајзер-Бионтек со цел да изразам доверба во таа вакцина уште на почетокот. Сепак, ние не преферираме ниту еден производител, отколку друг. На граѓаните е да одлучат која вакцина сакаат да ја примат, подвлече премиерката.

„Фокус“ ​​посочи и дека има вести дека Србија започнала со вакцинирање на српското население на Косово и Метохија и ја праша премиерот дали сè уште прави геополитичка тема од вакцинирање, на што Брнабиќ експлицитно повтори дека борбата против пандемијата беше исклучиво живот и заштита на граѓаните од понатамошни економски тешкотии.

Србите во Косово и Метохија не се доброволно на погрешната страна на граничниот спор инициран од Приштина, и ние нема да ги казниме за тоа. Покрај тоа, привремените институции во Приштина планираа почеток на вакцинацијата за февруари и ние сме решени да не гледаме само на геополитиката на Приштина.” Нашите вакцини не им дозволуваат на граѓаните од градовите со српско население или не ги ставаат на дното на списокот. Не сакавме да го дозволиме тој ризик, нагласи Брнабиќ.

Таа потсети дека Србија испратила тестови за ПЦР во Приштина кога останале без нив, а истото важи и за вакцините, бидејќи Белград е подготвен да помогне.

На прашањето за улогата на дигитализацијата во успехот на вакцинацијата во Србија, Брнабиќ рече дека дигитализацијата е клучен фактор.

За само неколку дена воспоставивме регистар за вакцинација, како и систем за покривање и администрирање на вакцинацијата. Преку овој систем, граѓаните можат брзо да аплицираат за вакцинација. Наскоро ќе бидат информирани кога и каде можат да ја вакцинираат вакцината. Сè е дигитално, без хартија и пенкало, истакна таа.

Брнабиќ рече дека системот следи и кој веќе ја примил вакцината и го регулира снабдувањето и дистрибуцијата на вакцините низ целата земја.

На прашањето што значи тоа за учениците во Србија, Брнабиќ рече дека како последица на дигитализацијата на српскиот образовен систем, Србија денес е една од ретките земји во светот каде што децата не пропуштија ниту еден ден на училиште за време на пандемијата.

Како премиер, ја поставив дигитализацијата на образовниот систем како еден од главните приоритети на владата од 2017 година. Ги опремивме нашите училишта со брза интернет конекција, воведовме дигитални книги и дигитални училници и обучивме повеќето наставници, додаде таа.

Таа потсети дека дигитализацијата на сите училишта во Србија треба да заврши следната година.

Кога избувна пандемијата, за нас беше релативно лесно да одржиме часови преку Интернет. Во моментов, не очекувам значителни промени во врска со часовите. Ние ќе ја продолжиме нашата образовна програма сè додека не се осигури безбедноста на сите, објасни Брнабиќ.

На прашањето дали пандемијата ќе ја промени Европа, Брнабиќ рече дека пандемијата покажа колку е тешко прво да се направи достапна и дистрибуирана заштитна опрема, а сега и вакцини.

Факт е дека пандемијата веќе ја смени Европа. Сепак, надежта е дека сите ќе научат од овие тешкотии и проблеми. Европа ќе ја надмине пандемијата, како и некои идни пандемии, кои веројатно ќе бидат неизбежни. Светот има потреба од ЕУ, како што и треба и на Србија. ЕУ ќе ги направи овие предизвици посилни “, заклучи Брнабиќ во интервју за порталот на германскиот магазин Фокус “