Регион 29. март 2019. / 18:05

Додиќ: Ќе го славиме денот на Република Српска не ја признаваме одлуката на уставниот суд

Додиќ: Ќе го славиме денот на Република Српска не ја признаваме одлуката на уставниот суд

Уставниот суд на БиХ го оспори Законот за Денот на Република Српска – 9 јануари, врз основа на барање за оценување на уставноста на Денот на РС.

Барањето во јануари минатата година го поднесоа девет бошњачки и хрватски делегати од Народниот совет на Српска.

Претседателот на Уставниот суд на БиХ Златко Кнежевиќ објасни дека барањето на тие делегати е прифатено и Судот ја прогласил за неуставна одредбата за 9 јануари како Ден на Република Српска и ја поништил.

-Следниот ден таа одредба ќе престане да важи- изјави Кнежевиќ.

Тој објасни дека ова практично значи дека Народното Собрание на Република Српска и Владата, како предлагач, ќе мораат да го изменат или дополнат Законот за Денот на Република Српска.

-Како и до кој обем, тоа е на властите на Република Српска- истакна Кнежевиќ.

Република Српска ќе продолжи да го одбележува 9 јануари како Ден на Републиката, нагласи денеска претседателот на Претседателството на БиХ, Милорад Додик.

Тој смета дека е бесмислено да ги коментира политички мотивираните одлуки на Уставниот суд на Босна и Херцеговина, кои се однесуваат на одбележувањето на Денот на Република Српска.