Регион 26. ноември 2020. / 10:42

Бугарскиот парламент го отфрли предлогот на Борисов за уставни измени

Бугарскиот парламент го отфрли предлогот на Борисов за уставни измени

Бугарскиот парламент го отфрли контроверзниот план на премиерот Бојко Борис за промена на Уставот, што тој го достави во август во обид да ја ублажи политичката криза.

Предлогот за промена на Уставот, кој неодамна беше критикуван од Венецијанската комисија, советодавно тело на Советот на Европа за уставни прашања, доби само 110 гласа „за“, додека 160 од 240 пратеници беа против.

Конзервативната влада ја покрена иницијативата во обид да го ослабне протестното движење, кое остро ги осудува наводните врски на владата со олигархијата.