Регион 23. февруари 2021. / 23:00

БиХ ни во март нема да добие вакцини од Ковакс

БиХ ни во март нема да добие вакцини од Ковакс

Босна и Херцеговина ниту во март нема да добие вакцини преку заедничкиот механизам Ковакс, според документ што го примило Министерството за цивилни работи на БиХ од Канцеларијата на Ковакс.

Како што дознава порталот кликс.ба, во писмото се наведува дека на 29 јануари на БиХ и било јавено дека ќе добие 23.400 дози вакцини Фајзер, под услов да ги исполни наведените услови, а тие, како што велат од Ковакс, не се исполнети.

Конкретно, се наведува дека според длабинската анализа на Фајзер за секоја земја, БиХ не ги завршила своите обврски.

Ова првенствено се однесува на барањата на „ултра ладниот ланец“ за чување на вакцините, но и на обврските што се од правен и административен домен. За да го забрза решавањето на проблемот, Ковакс и нуди на БиХ да организира разговори со претставници на Фајзер.

Како што дознава порталот, Фајзер бара од Босна и Херцеговина да потпише договор за надомест на штета и одговорности, доколку сметаат дека постојат законски или финансиски ризици во врска со можниот надомест што може да се појави.

Во такви околности, Фајзер бара директен договор со државата, кој очигледно сè уште не е завршен.

Од друга страна, Министерството за цивилни работи претходно соопшти дека ги исполнило сите обврски.