Македонија 14. ноември 2019. / 22:30

Заев–Мицотакис: Економските односи меѓу двете земји бележат нагорен тренд

Заев–Мицотакис: Економските односи меѓу двете земји бележат нагорен тренд

Македонскиот премиер, Зоран Заев, оствари средба со премиерот на Грција Кирјакос Мицотакис, на маргините на Самитот во Солун, на кој заедно со нивниот бугарски колега, Бојко Борисов се поканети како говорници на панелот насловен „Југоисточна Европа: Унапредување на регионалната соработка и реформи”.

– На средбата со премиерот Мицотакис, која помина во пријателска и конструктивна атмосфера, се разговараше за повеќе прашања, меѓу кои прашањето на поддршката на Грција во претстојниот период за да се забрза претстојниот процес за старт на преговорите на нашата земја за членство во ЕУ – соопштија од владиниот Сектор за односи со јавноста.

Двајцата премиери изразиле согласност дека позитивниот исход на ова прашање со што ќе биде потврдена европската перспектива на Македонија ќе биде од огромен придонес за сигурноста и стабилноста на регионот и ќе биде дополнителен поттик за економските односи кои од потпишувањето на Договорот од Преспа бележат нагорен тренд.

Во разговорот било нагласено дека тоа е нов поттик за економските врски меѓу двете земји и произлегува и од фактот дека Грција е втор најголем трговски партнер на нашата земја, чија вредност на вкупните инвестиции во Македонија ја става на високото трето место.

Двајцата премиери на средбата ја потврдиле посветеноста на двете земји за целосна и непречена имплементација на обврските на двете страни утврдени во Договорот од Преспа. Како позначајни се истакнати заложбите за прогрес на работите на граничните премини кои ќе донесат придобивки за двете земји, за поврзување на регионите, како и за можноста што новите гранични премини ги отвораат за продлабочување на економската соработка.

На средбата меѓу премиерите на Македонија и на Грција било истакнато дека ќе се обезбедат услови за поинтензивна работа на комисиите на двете земји кои работат на утврдувањето на трговските марки.

Заев на средбата истакнал дека очекува премиерот Мицотакис да ја посети нашата земја за да продолжат средбите кои ги охрабруваат односите меѓу двете земји.