Македонија 05. јуни 2020. / 15:43

Заев: Јас ќе бидам премиер, а ДУИ нема да биде во влада

Заев: Јас ќе бидам премиер, а ДУИ нема да биде во влада

Доколу СДСМ победи на изборите, јас сум кандидатот за претседател на Влада и ќе бидам премиер кој еднакво се бори за подобар живот на сите граѓани на Северна Македонија, му одговори претседателот на СДСМ Зоран Заев на лидерот на ДУИ Али Ахмети.

Ахмети денеска, на прославата на 18-годишнината од формирање на партијата, кажа дека дошло време премиер во земјава да биде етнички Албанец.

По оваа изјава на Ахмети, Заев на својот фејсбук профил напиша дека ако ДУИ поставува вакви услови за коалиција, тогаш нема да биде дел од идната Влада.

– Во нашата земја мандатар за претседател на Влада може да биде секој граѓанин кој ќе обезбеди поддршка од најмалку 61 пратеник. Според Уставот, пратениците во Собранието се бираат според волјата на граѓаните, а не според етничката припадност на еден или друг кандидат. Точно е дека граѓаните во нашето општество сѐ повеќе ги надминуваат етничките бариери, но поважно од тоа е дека при изборот тие се водат, пред сѐ, од квалитетите на кандидатот и посебно од неговиот однос кон граѓаните, од неговата општествена посветеност за добробит на сите граѓани и државата, како и личниот пример што како впечаток кандидатот го остава пред граѓаните, напиша Заев на Фејсбук.