Македонија 10. март 2021. / 13:05

Заев: Ако трговските центри не работат во недела, нашите граѓани ќе одат во Косово и Србија

Заев: Ако трговските центри не работат во недела, нашите граѓани ќе одат во Косово и Србија

Премиерот Зоран Заев смета дека трговските центри треба да работат и во недела, но вели дека им дава шанса на ресорните министри, работниците и коморите да утврдат кое е најдоброто решение.

-Ако во недела не работат трговските центри во Скопје нашите граѓани ќе одат во Косово и во Србија. Ако, пак, работат, тие ќе дојдат овде во недела. При тоа работењето во недела треба да се определи какво е согласно работничките права, рече премиерот Заев во одговор на новинарско прашање.

Посочи дека веќе постојат, како што рече, убави европски решенија ем да има издишка во недела за работниците, ем да не изгубиме од економските придобивки, пред се за квалитетни плати на граѓаните и стопанството и за севкупната економија.

-Треба да се регулира дали ќе работат 10 часа наместо 12 или 18 часа колку што работат во недела. За тоа постојат стручни луѓе и министрите за економија и за труд и социјална политика веќе ми презентираа креативни решенија што во моментов се бараат, рече Заев.