Македонија 03. август 2020. / 10:41

ВМРО-ДПМНЕ нуди решение во 10 точки за учебната година

ВМРО-ДПМНЕ нуди решение во 10 точки за учебната година

Учебната година почнува за еден месец, а власта на СДСМ и Зоран Заев е тотално неспособна да го менаџира образовниот процес. СДСМ и Заев не успеаја да се справат ниту со здравствената криза, ниту со економската, а сега на повидок е уште една криза на поле на образованието, велат од ВМРО-ДПМНЕ.

Како што велат од партијата, СДСМ, МОН и Комисијата за заразни болести, која е под политички диктат на Заев, не работат во интерес на учениците и просветните работници. Таквата неажурност, неспособност и хаос што го приредува власта мора да заврши.

ВМРО-ДПМНЕ нуди решение во 10 точки:

1. Часот во училиштата каде ќе се одвива физичка настава да трае 20 минути, со една паралелка во една училница! наставниците ќе работат со групи по 15, наместо по 30 ученици. Прекувремената работа на наставниците треба да биде со нивна согласност и истата да биде платена.

2. Со вака организираниот час од 20 минути училиштата може да рабoтат во 3 смени.

3. Предлог часови да бидат снимени и достапни на учениците во секое време. часовите треба да ги снимат во моментот кога ќе ја изведуваат наставата или ден пред тоа кога ќе се подготвуваат за час.

4. Наставниците треба да работат од училиште, не од дома. Еден наставник само во една училница да држи час.

5. На вака организираниот час може да присуствуваaт деца кои немаат соодветна опрема за да следат онлaјн настава, со сите превземени мерки за заштита. Тие сигурно нема да бидат пoвеќе од 15 во една паралелка.

6. За вака да работат наставниците, заедно со општините, треба да се обезбеди по еден компјутер во секоја училница и солидна интернет врска за часот непречено да се одвива.

7. За да можат наставниците да работат од училиште треба да се отворат градинките.

8. Ако недостасува персонал за организирање на дневниот престој, може да се ангажираат студентите од последните години на студии на наставничките факултети.

9. За практичната настава во средните стручни училишта треба да се организираат учениците по пет во група во повеќе смени.

10. Да се одреди една или две унифицирани платформи за спроведување на онлајн настава и за истите да се организира обука.

Како што истакнуваат од ВМРО-ДПМНЕ, сето тоа ќе значи овозможување непречен и ефективен процес на едукација на учениците во новонастанатата состојба со епидемијата.

Потребно е МОН навремено да реагира и да ги прифати предлозите на ВМРО-ДПМНЕ, за да ги подготви просветните работници, родителите и учениците за новата учебна година.

Власта на СДСМ покажа дека единствено само добро знае да организира криминал, корупција и рекет. СДСМ и Заев потфрлија на секое поле и ја покажаа на дело нивната негрижа, неодговорност и неорганизираност – велат од партијата.