Македонија 18. јануари 2019. / 13:22

Владата повторно ги извиси децата на бранителите

Владата повторно ги извиси децата на бранителите

На дневен ред на вчерашната 52-ра седница на Комисијата за образование, наука и спорт, како единствена точка беше Предлог законот за измени и дополнување на Законот за студентски стандард.

Пратениците од ВМРО-ДПМНЕ предложија амандман, со кој се предвидуваше децата на бранителите и на социјалните категории да добиваат 50% од предвидените стипендии во државата.

Ова требаше да значи огромна помош за родителите бранители, кои имаат деца студенти.

Сепак, оваа иницијатива на пратениците од опозицијата не наиде на разбирање кај владиното мнозинство во комисијата, па амадманот беше одбиен.