Македонија 11. октомври 2018. / 14:15

(ВИДЕО) За празникот да се потсетиме на зборовите на Илија Милчин: Партизаните не се бореа за комунизам, туку за национална слобода!

(ВИДЕО) За празникот да се потсетиме на зборовите на Илија Милчин: Партизаните не се бореа за комунизам, туку за национална слобода!
Илија Милчин е едно од најголемите имиња во македонската драматургија. Со својата работа овој човек има оставено траен белег во македонската култура и креирањето на соверемената македонската драматургија.
Тој се сеќава на македонската народноослободителна борба затоа што е нејзин современик. Многумина сакаат да прикажат дека во Македонија на 11 октомври почнала комунистичка револуција, но во видеото кое ви го прикажуваме, современикот на овие настани е јасен: Тоа не беа комнунисти, туку луѓе со илинденски идеали.
-Партизаните македонски не се борци за комунизам, болшевизам, ами пред се се борат за национално ослободување македонско.-вели Милчин.