Македонија 26. февруари 2020. / 15:39

ТВ Операторите ги отфрлаат обвинувањата на ММА за учество во пиратство: Најавија судски постапки

ТВ Операторите ги отфрлаат обвинувањата на ММА за учество во пиратство: Најавија судски постапки

Со целосна одговорност тврдиме дека сите програми што се дел од пакетите на операторите се согласно со домашната и меѓународната регулатива за реемитување на програми – истакнуваат од Здружението на информатичко-комуникациски технологии, во реакција на денешната прес-конференција на Македонската медиумска асоцијација.

Од Здружението истакнуваат дека најостро ги осудуваат, како што велат, неоснованите обвинувања искажани од страна на членките на ММА – Сител, Телма, Канал 5, Алфа и Алсат-М, при што најавуваат содветни судски постапки.

Сите инсинуации за учество на операторите во „пиратство“ ги отфрламе како неточни, паушални и тенденциозни, за ваквите тврдења нашите членки ќе поведат соодветни судски постапки. Сите договори за реемитување со странските радиодифузери содржат гаранции дека тие телевизии ги имаат регулирано авторските права за територијата на земјава – наведуваат од Здружението.

Во реакцијата се наведува дека барањето на петте телевизии со закон да се наметне ограничување за странските канали да можат да се реемитуаат во земјава значи директно кршење на Директивата за реемитување и Директивата за „телевизија без граници“ и претставува обид за вовед во цензура. Од здружението тврдат дека таквиот јавно изкажан став на ММА јасно укажува дека мотивите и крајната цел за ваквото брзо носење на измените на ЗААВМУ било токму притисокот со ваквиот закон да се намали бројот на ТВ канали што ќе се реемитуваат во земјава.

Во однос на авторските права, здружението оценува дека тие се веќе регулирани со Законот за авторски и сродни права и со Кривичниот законик. Оттука, оценуваат, измените на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, не само што не ја регулираат оваа проблематика, туку и дополнително ја усложнуваат, бидејќи создаваат правно неиздржани преседани.

Операторите работат согласно со сите закони и согласно директивите во ЕУ, а веќе посочивме дека ваквите измени се спротивни на директивите. За ова имаме и мислење од Европската комисија која укажува дека вакво законско решение не постои во ниту една земја членка на ЕУ.  Повторуваме дека последните измени на ЗААВМУ, усвоени по скратена постапка и непосредно пред распуштањето на Собранието, се донесени на нетранспарентен начини кој намерно оневозможи јавна дебата за сериозните и штетни последиците од нив и ги игнорираше сите укажувања на Здружението на ИКТ за нивната неприменливост и дека ќе ги принудат да го прекинат реемитувањето на сите ТВ канали, освен јавниот сервис – стои во реакцијата.