Македонија 26. февруари 2021. / 16:32

ЗНМ остро го осуди нападот врз новинарите на протестот за „Монструм“

ЗНМ остро го осуди нападот врз новинарите на протестот за „Монструм“

Дружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) остро го осудува денешниот напад врз екипа на Медиумската информативна агенција (МИА) која професионално известуваше за протестот поврзан за случајот „Монструм”.

-Според кажувањата на колегите од МИА, имало обид да им се одземе опремата и турканици, при што снимателот бил турнат, а неговата опрема оштетена. Ваквиот однос кон новинарите кои се на работна задача на терен е неприфатлив и потребно е да биде строго казнет од страна на Министерството за внатрешни работи затоа што насилството кон новинарите не е дозволив во демократски земји, наведува ЗНМ.

ЗНМ уште еднаш предупредува дека неказнивоста на нападите и медиумските работници може да поттикне посериозни насилства кон новинарите, а со тоа дополнително да се загрози нивната безбедност, правото на слобода на изразување, како и правото на информирање на граѓаните.

ЗНМ дополнува дека треба што поскоро да се измени Кривичниот закон во насока на системска заштита на новинарите и медиумските работници.