Македонија 18. ноември 2019. / 12:09

Специјализантите денеска протестираат пред Министерството за здравство

Специјализантите денеска протестираат пред Министерството за здравство

Регулирање на работниот однос од определено на неопределено време и добивање на сите останати привилегии, обврски и права кои ги имаат сите вработени, особено доктори. Ова се барањата на претставниците од групата на кофинанасирани специјализанти кои денеска излегоа на мирен протест пред Министерството за здравство со цел да го изразат своето незадоволство во однос на нивните договори за работа.

Тие велат дека би биле задоволни со тоа што би биле нивелирани како сите останати доктори што работат во државата, особено специјализанти. Прашуваат зошто и на кој начин се ставени во подредена позиција.

Доктор Филип Наумовски, специјализант по анестезија и реанимација, изјави дека одлуката за овој протест не е донесена во миг и е резултат на претходни повеќекратни средби и, како што рече, неможност да наидеме на разбирање за решение на нашите проблеми кои потекнувата од договорот за вработување.

Сандра Цилевска, специјализант на Трауматологија, вработена во Општа болница Велес изјави дека министерот за здравство Венко Филипче е запознаен со нивните барања и додаде оти оствариле многу средби.

Најавуваат дека даваат рок се за да се заврши максимум до еден месец. Знаат дека спроведувањето може да потрае подолго и свесни се дека проблемот е комплексен. Ако не се исполнат нивните барања велат дека ќе продолжат со протести и со останати форми на изразување револт.

Велат дека во организацијата на овој протест имаат поддршка од своите ментори, колеги, матичните институции каде се вработени и од Асоцијацијата на специјализанти и млади лекари- АСМЛ и Здружението на лекари специјалисти -ЗЛС.

„И ние сме лекари“, „И нас повеќе нема да не има“, пренесува 24.mk.