Македонија 28. мај 2019. / 10:14

Синот на Нано Ружин и Венко Андоновски се новите советници на премиерот Заев

Синот на Нано Ружин и Венко Андоновски се новите советници на премиерот Заев

Премиерот Зоран Заев во моментов има вкупно 63 советници, од кои 39 лица се ангажирани како надворешни соработници, пишува ИРЛ. Претседателот на владата има постојано вработени државни советници и посебни советници (24) и има право да ангажира неограничен број на надворешни советници. Таквиот советник може да зема еднократен надомест, да биде ангажиран на проект во одреден временски период, но и да биде на списокот на постојани месечни хонорари.

Меѓу новите имиња со постојан месечен хонорар се и универзитетскиот професор на Kaтедрата за македонска книжевсност Венко Андоновски и Александар Ружин, син на поранешниот дипломат и актуелен професор на ФОН, Нано Ружин, и двајцата ангажирани од почетокот на годинава.

Ружин е дипломатски советник на премиерот. Секој месец зема 50.000 денари за да дава совети за „економска, социјална и културна соработка со државите на Бенелукс (Белгија, Холандија и Луксембург) и Франција“.

Договорот на Андоновски, пак, истекува на крајот на годинава. Тој е ангажиран за проектот „Осмислување на структурата и функцијата, изготвување и испитување конкретни можности на терен за отворање на државен Македонски центар за култура во Србија“. Месечно добива паушал од 40,000 денари.

Целиот текст можете да го прочитате на овој линк.