Македонија 07. март 2019. / 22:53

Шекеринска: Хомосeксуалците се добредојдени во нашата армија

Шекеринска: Хомосeксуалците се добредојдени во нашата армија

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска, која деновиве е во работна посета на Вашингтон, во изјава за МИА рече дека една од главните цели на посетата е „да го држиме вниманието на нашата земја и на регионот во фокус”.

Министерката исто така изјави дека македонската армија се стреми кон поголема застапеност на жените во воена служба, следејќи ги трендовите во западните армии како онаа на САД каде нема дискриминација за лицата од ЛГБТ заедницата.

-Кога лани се објави конкурсот за прием во Воената академија, околу половина од кадетите, што се идни офицери во академијата беа млади жени. И она што ми беше огромно задоволство кога двајца наши питомци испратени да продолжат образование во Воената академија на Австрија, еден од питомците, девојката, се врати со награда за најдобар странски кадет, изјави Шекеринска.

Таа потврди дека се зголемува нивото и шансите кои им се даваат на жените во нашата армија, но и дека лицата од ЛГБТ заедницата се добредојдени во армијата.

Нема дискриминација во македонската армија на полова основа и за луѓете кои имаат нетрадиционална родова определеност, изјави таа.