Македонија 01. декември 2018. / 22:04

СДСМ остро го осудува говорот на омраза на собирот пред Собранието

СДСМ остро го осудува говорот на омраза на собирот пред Собранието

Социјалдеморатскиот сојуз на Македонија остро го осудува говорот на омраза, навредите и заканите упатени на денешниот собир пред Собранието на маргиналните групи и поединци, остатоци од режимот. Повикуваме на одговорно однесување и потенцираме дека заканите, повиците за линч и говорот на омраза се кривични дела, се вели во соопштението на СДСМ.

– СДСМ го осудува говорот на омраза од маргиналните групи и поединци-остатоци од времето на режимот, заканите и говорот на омраза се кривични дела. Навредите и клеветите кон било кого се спротивни на демократските вредности, спротивно на концептот едно општество којшто е прифатен од мнозинството граѓани на Република Македонија.

 

Ова потврдува дека огромна е нервозата кај остатоците од времето на режимот поради тоа што немаат поддршка од граѓаните и не успеваат да ја блокираат иднината на Македонија.

 

Ги повикуваме граѓаните да бидат смирени и да не подлегнуваат на провокациите и насилничката реторика. Институциите имаат капацитет соодветно, професионално, неселективно и во рамки на законските надлежности да одговорат на сите предизвици. – се вели во соопштението.