Македонија 23. февруари 2020. / 19:05

СДСМ го брани Заев од ,,бомбите”: Вознемиреноста на Јово Вангеловски е логична, нема спас за криминалците

СДСМ го брани Заев од ,,бомбите”: Вознемиреноста на Јово Вангеловски е логична, нема спас за криминалците

Вознемиреноста на Вангеловски, познат како Јово превара е логична, нема спас за криминалците, реагираат од СДСМ на изјавата на експретседателот на Врховниот суд, Јово Вангеловски, во врска со снимката која ја пушти Антонио Милошоски, од која може да се слушне како Заев сака да спаси случаи кои ги води СЈО преку законот за СЈО, а ако не се случи тоа договорен е со Јово тие одлуки да паднат преку Врховниот суд.

Кумот на Трајко Велјаноски, познат како Јово превара, не може да бара политичка причина за неговото разрешување, затоа што беше разрешен поради одлука за поништување притвор после која осомничено лице се пушти во бегство. Наместо политички фразеологии Јово превара треба да одговори пред граѓаните зошто чувал десетици предмети во фиока?ВМРО-ДПМНЕ и нивните извршители денеска се закопаа. Пуштија снимки од разговори со кои потврдија зошто мораше да се донесе Законот за јавно обвинителство. Јово Вангеловски, исто како и криминалецот Антонио Милошоски го знае новиот закон за ЈО, тие, заедно со Груевски и извршителот Мицкоски знаат дека предметите на СЈО ќе добијат пресуди врз основа на обезбедените докази, наведуваат социјалдемократите во нивната реакција.

За потсетување од седиштето на ВМРО-ДПМНЕ одекна аудио бомба од која може да се слушне како Заев сака да спаси случаи кои ги води СЈО преку законот за СЈО, а ако не се случи тоа договорен е со Јово тие одлуки да паднат преку Врховниот суд.

Заев вели дека Катица тоа го знае и така ги води предметите, а дека со Јово се блиски и преку Врховен ќе паѓаат случаите.

Интегрален текст од аудио записот:

З.З.; Амбиентот во моментот кога тоа се случува, Катица знае, по кои постапки, со многу трпение треба да се оди, и го тераме целиот процес. Знае дека на Врховниот суд ќе се донесе таква одлука. Без Заев не може…

З.З.; Им реков почекајте, ќе видите одлука на Врховен суд, оп, се случи одлуката на Врховен суд. Законот за СЈО што го преговаравме, до касно го преговаравме. Ако се издоговориме тоа многу брзо ќе му се стави крај, трас – трас готово; ако не се издоговориме ќе се заврши на одложен рок, но ќе се заврши; одлуката на Врховен суд е донесена.

З.З.; Што се случува во правото, кога има материјални докази коишто се обезбедени на основа на неовластени и недозволиви снимки, снимките се веќе недозволиви и обезбедените материјални докази паѓаат, таму кај што паѓаат се затвора предметот, тоа е како донесена пресуда, не се отвораат.

З.З; Што е важно? Катица тоа го знае, знае од целиот почеток,.., значи ја со Јово Вангеловски, беше еден од трите судии во врховен суд, имаше и други тројца од Апелационен суд, што требаше да паднат заради бегството на Сеат Кочан и заради бегството на овој (Груевски); и Јово беше вратен, сум се смирил и сум се договорил со Јово. Точно е ние бевме блиски, тераме блиски, јас сум таков човек, прво не верувам секојпат дека не треба, секојпат сум верувал

З.З.; Ова е политичка нбитка помеѓу ВМРО и СДС и тука треба да застане, заради тоа се разговорите, они поминаа границите. Знаејќи го Катица целото тоа што се случува, она и така се однесува, знае дека ќе паднат предметите. Знае, дека и да не сака, она помага, значи готово, нема, влезена е во тој процес сега.

З.З.; Со Јово и сум бранел во јавност и сум јадел …. Цела јавност знаеше дека власта стои зад Врховен суд; Врховен суд тоа сам не може да брка.