Македонија 12. март 2020. / 20:26

Ратификацијата на Протоколот за НАТО пред Сенатот на Шпанија на 17 март

Ратификацијата на Протоколот за НАТО пред Сенатот на Шпанија на 17 март

Сенатот на Шпанија на 17 март ќе одржи пленарна седница на која ќе го ратификува Протоколот за членство на Македонија во НАТО, објави вечерва на фејсбук министерот за надворешни работи Никола Димитров.

– И покрај кризата околу корона вирусот и суспендирањето на сите други активности, Сенатот на Шпанија пред малку одлучи на 17 март да одржи пленарна седница со единствена точка на дневен ред: Ратификација на Пристапниот протокол за членство на Северна Македонија во НАТО! ¡Muchas gracias España!, пишува Димитров.

Протоколот, на 27 февруари доби зелено светло од Долниот дом на шпанскиот Парламент.

Следен чекор е потписот од кралот Хуан Карлос.

Шпанија е последната земја од членките на НАТО, која сè уште не го ратификувала Протоколот.

Процесот таму се одолжи поради изборите и формирањето на Владата. Протоколот кај нас, пак, беше ратификуван со одложено дејство, заради распуштањето на Собранието и предвремените парламентарни избори.