Македонија 26. август 2019. / 09:27

Поранешен осуденик за дрога поставен за директор на Дебарската гимназија

Поранешен осуденик за дрога поставен за директор на Дебарската гимназија

Демократската Унија за интеграција која бара “ветинг” односно проверка на досиеата како предуслов за именување државните функционери сама го крши правилото јавни функции да можат да вршат само луѓе без полициски или затворски досиеја, пишува Експрес.

Според медиуми на албански јазик ваков е примерот со поранешниот затвореник и осуденик за трговија со дрога, Рамадан Имери кој е назначен за директор на Дебарската гимназија.

Имери бил осуден и лежел затвор за продавање дрога а сега е прв човек на образовна институција во која учат стотици деца, јавува порталот на албански јазик informohu24.com.

Според порталот aktuale.mk Имери лани во ноември бил назначен и за шеф на штабот на ДУИ на референдумот за промена на името. Тој според партиски извори важи за близок на раководството на партијата која не или не знае дека тој е осуден за дрога или свесно поставува вакви директори во институции каде се образуваат деца.