Македонија 13. јануари 2020. / 16:51

Новинарките Јордановска и Коровешовска го пријавија Јакимовски во МВР за закани

Новинарките Јордановска и Коровешовска го пријавија Јакимовски во МВР за закани

Двете новинарки, Мери Јордановска и Искра Коровешовска го пријавија во МВР државниот службеник во Централен регистер, Емил Јакимовски.

Новинарките поднеле пријава против Јакимовски за навредување и закани по социјални мрежи, потврдија за МИА од МВР и нагласија дека ќе се постапи по пријавата.

Техничкиот министер за внатрешни работи Наќе Чулев вчера лично контактирал со Јордановска и Коровешовска кои добивале закани од Јакимовски, кој, пак веќе го добил отказното решение од Централниот регистар.

Чулев за МИА изјави дека со Јордановска и Коровешовска е договорено денеска да дојдат во СВР – Скопје, да ги пријават случаите и да ги донесат материјалните докази со цел итно процесуирање во Основното јавно обвинителство.

Тој најостро ги осудува сите манифестации на насилство, закани и навреди кон новинарите и другите претставници на медиумите.

Сакам да упатам апел дека министерот за внатрешни работи нуди целосна соработка и поддршка за сите вакви случаи на насилство со цел идна превенција на закани и други форми на насилство. Јас лично како министер им стојам на располагање на медиумските работници 24 часа. Би сакал да потенцирам дека во контакти со здруженијата на новинарите и врз основа на добиени информации од службите на МВР ќе настојувам да се расветлат и сите досегашни закани и форми на насилство врз медиумските работници кои досега не се разрешени, рече Чулев за МИА.