Македонија 12. јануари 2020. / 22:00

Чулев контактирал со Јордановска и Коровешовска, кои утре ќе ги пријават заканите во полиција

Чулев контактирал со Јордановска и Коровешовска, кои утре ќе ги пријават заканите во полиција

Техничкиот министер за внатрешни работи, Наќе Чулев, лично контактирал со новинарките Мери Јордановска и Искра Коровешовска кои добивале закани од Емил Јакимовски, вработен во Централниот регистар.

Чулев за МИА изјави дека со Јордановска и Коровешовска е договорено утре да дојдат во СВР – Скопје, да ги пријават случаите и да ги донесат материјалните докази со цел итно процесуирање во Основното јавно обвинителство.

Министерот најостро ги осудува сите манифестации на насилство, закани и навреди кон новинарите и другите претставници на медиумите.

– Сакам да упатам апел дека министерот за внатрешни работи нуди целосна соработка и поддршка за сите вакви случаи на насилство со цел идна превенција на закани и други форми на насилство. Јас лично како министер им стојам на располагање на медиумските работници 24 часа. Би сакал да потенцирам дека во контакти со здруженијата на новинарите и врз основа на добиени информации од службите на МВР ќе настојувам да се расветлат и сите досегашни закани и форми на насилство врз медиумските работници кои досега не се разрешени – вели Чулев за МИА