Македонија 08. декември 2020. / 10:24

Николовски го честита Свети Климент Охридски: Горди сме на кирилицата

Николовски го честита Свети Климент Охридски: Горди сме на кирилицата

По повод празникот Свети Климент Охридски, генералниот секретар на Социјалдемократскиот сојуз на Македонија, Љупчо Николовски упати честитка до сите православни верници.

„Во мое лично име и во името на Социјалдемократскиот сојуз на Македонија, Ви го честитам 8-ми Декември, големиот христијански празник – Св. Климент Охридски. Денеска, му оддаваме почит на основачот на првата Охридска книжевна школа, човекот кој на чие дело и посветеност се раѓа словенската литература, на првиот словенски епископ и втемелувач на Охридската архиепископија – Св. Климент Охридски“, вели Николоски.

Благодарение на трудот на Св. Климент Охридски, додава Николовски, кој целиот свој живот го посветил на создавање на македонската и сесловенската литература и писменост, денес, сите сме горди на нашето писмо – кирилицата, составен дел на нашиот македонски идентитет.

„Неизмерна почит кон делото на Климент Охридски кое е особено важно за развој на врвните цивилизациски вредности, но истовремено и за создавањето на македонскиот литературен јазик, потврден и признаен во целиот свет“, порача Николоски.