Македонија 16. октомври 2018. / 18:06

Николоски во Брисел: Македонија е приморана да преговара за нешто што ниедна друга нација нема да го направи

Николоски во Брисел: Македонија е приморана да преговара за нешто што ниедна друга нација нема да го направи

Потпретседателот на ВМРО ДПМНЕ, Александар Николоски, обраќајки се на конференцијата на Европската Народна Партија во Брисел, меѓудругото се осврна и на наметнатиот спор со името од страна на Грција, како и на лошото менаџирање и на ваквиот проблем, но и на референдумот од страна на актуеланата Влада, и притоа истакна:

Прифаќањето на промената на Уставот беше црвената линија што ниту една друга Влада не ја помина, а тоа е една од главните причини зошто луѓето не го прифаќаат договорот. Исто така не смее да се заборави дека владата направи масовно полнење на кутии, повеќе од 3.5% ливчиња беа незаконски ставани во гласачките кутии. Математиката укажува на тоа дека постојат места каде што гласале луѓе на секои 2.4 секунди, или на секои 5 секунди или на секои 9 секунди. Тоа не е можно!-рече Николоски

Притоа Николоски објасни дека ВМРО ДПМНЕ, побара комисија која би ги разрешила посочените нерегуларности на рефрендумот, предлог кој Владата и Собранието ги имаат отфрлено истиот ден. Николоски истовремено потенцирање и дека за ВМРО ДПМНЕ иднината на Република МАкедонија е единствено во структурите на НАТО и ЕУ, односно преку решение на спорот со Грција.

Знаеме дека тоа е преку договор со Грција. Но, ние мора да бидеме реални. Договорот мора да биде таков што може да биде прифатен од македонскиот народ. Затоа ВМРО-ДПМНЕ верува дека кога ќе имаме шанса да ја водиме Владата, ќе можеме да постигнеме подобар договор со Грција, договор кој ќе биде избалансиран и во корист на Македонија, не само во корист на Грција. Овој договор мора да се соочи со реалноста и граѓаните да можат да живеат со него. Свесен сум дека Грција ќе се вклучи во изнаоѓање на подобар договор, бидејќи е и од нивен интерес да има стабилен регион и да има договор што ќе може да биде прифатен. Договор кој ќе ги почитува правата на Македонците да имаат своја држава и свој идентитет. Тоа е договор кој може да биде прифатен и да биде во полза на сите.-додаде Николоски

На крајот тој забележа дека сите субјекти мора да се фокусираат на конкретна работа. Дека борбата против корупцијата, владеењето на правото и подобрата економија не се поврзани со проблемот со името, туку се поврзани со работа што оваа Влада не го прави и поради тоа оваа Влада мора да замине.-заклучи Николоски