Македонија 20. октомври 2020. / 11:59

Заев: Нема потреба од промена на договорот со Бугарија, ниту од лидерска средба

Заев: Нема потреба од промена на договорот со Бугарија, ниту од лидерска средба

Премиерот Зоран Заев денеска изјави дека Софија не бара промена на уставот и дека сметам оти нема потреба од промена на договорот со Бугарија. Вели дека е оптимист дека ќе се решат проблемите помеѓу Македонија и Бугарија и додаде дека нема потреба од лидерска средба, затоа што тоа може да му одмогне на процесот.

„Јас верувам дека ќе има договор. Борисов беше тука и испрати порака до македонскиот народ, дека ја признава реалноста на македонскиот јазик. Секогаш сме подготвени да ги потврдиме сите наши уставни определби. Верувам дека низ духот на пријателството ќе ги решаваме прашањата“, рече Заев по денешната Меѓународна научна конференција за македонскиот јазик во Скопје.

Тој верува дека ќе се најдат решенија, и дека лидерска средба нема да помогне.

„Процесот се води преку МНР, верувам дека ќе се најдат решенија. Можно е да одмогнеме на процесот ако свикуваме лидерска средба. Тоа не е прашање на кое лидерите треба да се натегаат, се со цел државата да тапка во место“, изјави Заев за барањето на опозицискиот лидер Христијан Мицкоски за лидерска средба.