Македонија 27. февруари 2020. / 14:01

Muchas Gracias: Долниот дом на шпанскиот Парламент го ратификуваше Протоколот за НАТО

Muchas Gracias: Долниот дом на шпанскиот Парламент го ратификуваше Протоколот за НАТО

Долниот дом на шпанскиот Парламент изутринава го ратификуваше Протоколот за пристапување на Македонија во НАТО.

За ратификацијата на својот Фејсбук профил напиша шефот на дипломатијата Никола Димитров.

-Долниот дом во Мадрид, утрово го ратификуваше пристапниот НАТО протокол со 279 гласа ЗА и 1 глас против! Muchas Gracias! Следната и последна станица: Сенатот …, напиша министерот за надворешни работи.

Шпанија е последната земја од членките на НАТО, која се уште не го ратификувала Протоколот. Процесот таму се оддолжи поради изборите и формирањето на Владата. Протоколот кај нас беше ратификуван со одложено дејство, заради распуштањето на Собранието и предвремените парламентарни избори.

Следен чекор е изгласувањето на договорот од страна на Горниот дом во шпанскиот Парламент, а потоа следи и потпис од кралот Хуан Карлос.