Македонија 31. декември 2020. / 12:25

МОН: Учениците и студентите ќе можат да аплицираат за стипендии на дополнителни конкурси

МОН: Учениците и студентите ќе можат да аплицираат за стипендии на дополнителни конкурси

Министерството за образование и наука информира дека објавени се дополнителни конкурси за доделување на преостанатите ученички и студентски стипендии кои останаа недоделени по завршувањето на првично објавените конкурси за учебната, односно академската 2020/2021 година.

– Конкурсот за доделување на стипендии на редовни студенти запишани на додипломски студии од прв циклус на јавните и приватните универзитети и високообразовни установи предвидува распределба на 318 стипендии за студенти од социјални категории, 64 стипендии за студенти кои оствариле висок просек во учењето и 21 стипендија за студенти запишани на студиски програми по математика, хемија и физика. Додека, во однос на конкурсите за доделување на ученички стипендии е предвидено доделување на 25 стипендии за ученици – деца без родители, 10 стипендии за талентирани ученици и 20 стипендии за талентирани ученици – спортисти, запишани во јавните и приватните средни училишта во Република Македонија се наведува во соопштението на МОН