Македонија 07. ноември 2018. / 10:46

Мисајловски за Република: ВМРО-ДПМНЕ ќе биде главен двигател на промените кои следат, заедно со народот ќе ставиме крај на ужасот од оваа влада

Мисајловски за Република: ВМРО-ДПМНЕ ќе биде главен двигател на промените кои следат, заедно со народот ќе ставиме крај на ужасот од оваа влада

Има катастрофална лоша економска слика, има криминал кој цвета, се краде на ангро, владата прави криминални иновации, тендери кои завршуваат во приватни џебови и сетоа тоа треба да се плати, и тие сакаат да го наплатат од џебот на граѓаните. Повисоките даноци нема да ги зголемат приходите туку ќе го отповарат стопанството, ќе има можно зголемување на цени, а воедно се праќа негативна порака и до стопанствениците и инвеститорите.

Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ нема да учествуваат во телото за помирување, но пратеничката група ќе го поддржи тој процес. ВМРО-ДПМНЕ поднесе предлог-закон за амнестија, со кој се избегнува примена на селективна правда така што сите што се вмешани во настаните од 27 април 2017 да бидат амнестирани. Што ако законот не се усвои, какви чекори ќе преземете?

МИСАЈЛОВСКИ: Ние засега не учествуваме во работата на таканареченото тело за помирување бидејќи, всушност, не е позната ниту дефинирана содржината која ќе биде предмет на работа на самата комисија. Власта намерно и сосема свесно оди со широк опсег и сосема нејасни формулации за да може да го изманипулира процесот и да овозможи селективна правда која всушност е неправда. Тоа значи, моќта да одлучува за оваа тема да ја користи како камшик за убедување на поединци кои треба да им ја завршат работата поврзана за предложените устави измени. Тоа е некоректно и би рекол измамничко однесување. Ние имаме и оправдани основи да се сомневаме во искреноста на власта во однос на нејзините намери за помирување, бидејќи во исто време кога сака да инситуционализира еден „процес на помирување“, имаме продолжување на политичкиот прогон на повеќе нивоа. Ние сме за неселективност и токму од тие побуди го поднесовме и Предлог-законот за амнестија за учесниците во настаните од 27 април. И доколку власта сака да покаже вистинска грижа за правдата, потребно е да се направи позитивен исчекор во правец на прифаќање на ова законско решение, во спротивно ќе ја потврди политичката манипулација која ја создава во јавноста. Со самото тоа што иницираа неодреден процес без јасно дефинирана рамка, а го нарекоа помирување, тие признаваат дека се води политичка хајка. Но, нема да навлегувам како започна и како се доведе во оваа ситуација државата, тоа е очигледно и им е познато на граѓаните, нам ни е важно да се овозможи слобода за тие луѓе, па дури ако тоа координативно тело донесе заклучоци, одлука или каков било начин за ослободување или решение на проблемите на сите инволвирани од 27 април, но и другите политички судски постапки, убеден сум дека ние како пратеничка група ќе го поддржиме тој процес, одлука или закон.

Во Собранието почнува комисиската расправа за нацрт-амнадманите за измени на Уставот. Неочекувано, во амандманите е вметнат и Охридскиот договор иако не беше предвид да се дискутира на оваа тема. Претседателот Мицкоски најави нова промена на стратегијата на делување. Во која насока ќе делува ВМРО-ДПМНЕ?

МИСАЈЛОВСКИ: Целокупниот процес за најважното прашање за државата Владата го води манипулаторски или попрецизно – шверцерски. Па не е доволно што предвидуваат промена на Уставот со цел промена на уставното име, наштетување и менување на идентитетот, отворање на историјата и нејзино моделирање по грчки терк, туку тие посегнаа и по темелите на АСНОМ, а гледаме дека има и процес на отворање на Пандорината кутија, или, како што би рекол Заев „ширење“. Според предложените уставни амандмани испадна дека Одлуките на АНСОМ, темелот на државноста, се иредентистички за Грција, па Владата предлага нивно бришење од Преамбулата на Уставот. Значи, не само што води антидржавна политика, владата води измамничка политика, од која прозилегува дека партизаните, кои се природни наследници на илинденците, се иредентистички елемент кој ќе биде отфрлен. И да не се залажуваме, овој договор се турка не затоа што граѓаните го сакаат тоа, туку затоа што по пат на уцени и закани, преку монтирани процеси и вештачко корумпирање на пратенички гласови се обезбедува мнозинство во Парламентот. Ние против овој договор и против се што содржи овој договор ќе се спротивставуваме, ќе се дискутира и жестоко ќе се критикува во Парламентот и ќе се употребат сите демоктрстски алатки кои ни се на располагање. Ама конечната победа против оваа власт ќе биде наша, затоа што мора на оваа влада која доживува фијаско и ја турка државата во провалија на секој план да ѝ се стави крај.

Владата најави даночни реформи, што ќе значи тоа за економијата и стопанството?

МИСАЈЛОВСКИ: Да не се прави замена на тези, владата не прави некоја добра даночна реформа со која ќе се изврши некое напредно нивелирање на даноците. Не, со овој пакет ќе направи зголемување на даноците. Тоа значи дека ќе бркне во џебот на граѓанинот за да стави повеќе во државната каса, а притоа не произведува додадена вредност поради која ќе го оправда тоа зголемување на даноците.
Бев министер во владата на ВМРО-ДПМНЕ кога имаше идеја да се оданочат хонорарите. Таа наиде на силен отпор од уметници, режисери, оние кои произведуваат интелектуален труд и така заработуваат за семејствата. Ние од таа идеја се откажавме. Сега не само што владата планира оданочување на хонорарите, туку и на доходот од кириите, банкарските депозити, платите.

Знаете, има катастрофална лоша економска слика, има криминал кој цвета, се краде на ангро, владата прави криминални иновации, тендери кои завршуваат во приватни џебови и сетоа тоа треба да се плати, и тие сакаат да го наплатат од џебот на граѓаните. Повисоките даноци нема да ги зголемат приходите туку ќе го отповарат стопанството, ќе има можно зголемување на цени, а воедно се праќа негативна порака и до стопанствениците и инвеститорите. Ова ли е животот кој го ветуваа? Нема 500 евра плата, ама има повисоки даноци, животот станува прескап. Владата не создава вредност во општеството бидејќи воопшто нема капитални инвестиции и не се работи буквално во ниту еден ресор. Едноставно треба да престанат да лажат и да почнат да работат бидејќи сите очекуваме нови 500 километри автопатишта, 100.000 денари плата за докторите, зголемување на платите и што уште не од нивните апстрактни ветувања.
Освен политичкиот хорор се спроведува економски ужас.
Земаат пари од граѓаните за да се луксузираат. Ветуваа парите кај граѓаните, но наместо да им даваат, земаат од граѓаните, земаат од бензините, земаат од цените кои растат заради растот на бензините, земаат од платите, земаат од даноците. А што прават и за што земаат? Земаат за да трошат за цвеќиња, за нови џипови во кои се возат, за тендери за роднини…. ова е грабеж, нема друг збор.
Од друга страна, освен што е контрапродуктивна, оваа политика со даноците е неука. Со оваа мерка на владата ќе се развие сивата економија и дополнително млади ќе си заминуваат од земјата.

Останатиот дел до интервјуто можете да го прочитате ТУКА.