Македонија 19. октомври 2020. / 09:41

Милошоски: Софија предлага Делчев да е Македонец во регионална смисла, a етнички да е Бугарин

Милошоски: Софија предлага Делчев да е Македонец во регионална смисла, a етнички да е Бугарин

Пратеникот Антонио Милошоски повикувајќи се на дипломатски извори во МНР открива кој е предлогот на Бугарија за Гоце Делчев. Дефиницијата е “Гоце Делчев е Македонец во регионална смисла на зборот, но во смисла на народно-етничката припадност Гоце Делчев е Бугарин роден во географската област Македонија”.

Според Милошоски, ова е една од причините зошто Заев бега од лидерска средба за позициите на Македонија во врска со односите со Бугарија.