Македонија 21. јули 2019. / 20:20

Милчин до Заев: Имате скудно познавање на историјата и ги навредувате Македонците

Милчин до Заев: Имате скудно познавање на историјата и ги навредувате Македонците

Режисерот Владимир Милчин жестоко реагира на интервјуто на премиерот Зоран Заев за грчката телевизија Алфа, во која претседателот на Владата вели дека „светска, балканска и туѓа историја присвојувавме како своја“.

Милчин го прашува Заев да каже една нација која не присвојувала и територија, и историја.

– Господине Заев, знаете ли нација на глобусов која не присвојувала? Најголемите нации најмногу присвоиле. И територија, и историја. Она што не можеле да го асимилираат, го набркале или го истребиле. Ме вџашува леснотијата со која демонстрирате скудно познавање на историјата и ги навредувате Македонците, кои паметат или знаат колку и кои војски газеле овде и што оставиле зад себе. – напиша некогашниот член на претседателството на СДСМ и извршен директор на „Отворено општество – Македонија“, пренесе Експрес.