Македонија 23. мај 2020. / 12:45

Мицкоски: Придонесот на Власите за градењето на основните вредности во Македонија е значајно голем

Мицкоски: Придонесот на Власите за градењето на основните вредности во Македонија е значајно голем

По повод 23. мај – Националниот ден на Власите, лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски порача дека овој значаен ден за Влашката заедница претставува афирмација на нивната култура и традиција.

Нивниот придонес за градењето на основните човечки вредности во нашето општество, но и во изградбата на нашата заедничка држава Македонија е значајно голем.

Денес власите исто како и другите заедници поминуваат низ заедничките предизвици, економска неизвесност, здравствена криза, несигурност и ерозија на моралните вредности наметнати од неодговорното лидерство на државата. Положбата на заедниците не се подобрува со убави зборови, туку со работа, стратегија и конкретен план.

Во овие тешки моменти за нашата земја посакувам добро здравје, надминување на предизвиците и подобар живот за Власите и за сите граѓани на Република Македонија.

Нека ваквите празници бидат повод за заедничка заложба за благосостојбата и просперитет на нашата држава“ – порача Мицкоски.