Македонија 15. јануари 2019. / 12:56

Иванов: Ќе го поддржат ли странците неуставното објавување на Законот за јазици и Спогодбата од Преспа?

Иванов: Ќе го поддржат ли странците неуставното објавување на Законот за јазици и Спогодбата од Преспа?

Претседателот Ѓорѓе Иванов реагираше по објавувањето на Законот за употреба на јазиците и Законот за ратификација на спогодбата од Преспа во Службен весник, без негов потпис.

Во соопштението, тој, се повикува на член 75 од Уставот, кој смета дека со објавувањето е прекршен.

-Претседателот е должен да го потпише указот, доколку според Уставот, законот се донесува со двотретинско мнозинство гласови од вкупниот број пратеници. 

Доцна синоќа имавме можност да го видиме вистинското лице на владината коалиција на СДСМ и ДУИ која себеси се смета за проевропска.

Објавувањето на Законот за употреба на јазиците и на Законот за ратификација на спогодбата од Преспа во Службен весник без потпис на указ од Претседателот на Република Македонија се противуставни.

Со доставувањето на овие два закона во Службен весник е прекршен член 75 од Уставот на Република Македонија, додека објавувањето на законите е направено незаконски и претставува основа за кривично гонење.

Ова е момент кој ќе покаже дали во Република Македонија постои Уставен суд, дали функционира обвинителството, дали има независно судство и дали постои владеење на правото.

Се прашувам, дали високите претставници на меѓународната заедница, кои ја поддржуваат оваа владина коалиција, ќе се јават и ќе го поддржат овој начин на донесување на закони?

Дали ќе ги поддржат овие преседани, што носат несогледливи последици и штета по правото и правната држава и дали вакви преседани применуваат во сопствените држави? – стои во соопштението.