Македонија 09. август 2018. / 16:19

ГРЕКО пресече: Во Македонија нема борба против корупцијата!

ГРЕКО пресече: Во Македонија нема борба против корупцијата!

120 пратеници кои од политички причини одложија да го потпишат кодексот со  правила за спречување конфликт на интереси. Антикорупциска со месеци без членови со празни канцаларии, и ниту еден предмет, и бавни законски  измени за судовите и обвинителствата.  Три причини и 14 од 19 незаврашни препораки за Македонија повторно да добие негативен извештај од Антикорупциската група за советот на Европа. Не потпишаниот кодеск од пратениците најголем трн во око за ГРЕКО.

Договорен на „Жан Моне“ во Охрид и изгласан во ЈУни во законодавниот дом потпишувањето на кодекст претседателот на собранието Талат Џафери го одложи кога собранието ќе ги заврши процесите околу договорот со Грција и референдумот. ГРЕКО одново го отворил и прашањето за не работењето на антикорупциската и претохдниот ангажман без да поведе постапка за ниту еден виоск функционер. Но, подобро и да не не добие нови членови по стариот модел на избор е укажувањето, пренесува Данава.

Критика стаса и од опзициската ВМРО-ДПМНЕ со толкување на извештајот дека МАкедонија никогаш во миантото не добила негативна оценка за борбата во справување со корупцијата.

Македонија со мали разлики и незначителни унапредувања доби иста оценка и ланската година во спревдувањето на 19-те прпероки зададени пред повече од 4 години. Изговорот од македонска страна дека законските измени за обвинителсвата тапкаат во место е 2/3-от модел на носење законски измени, а единствен позитивен исчекор во извештајто е впишан на страната за спроведените законски измени за избор и унпредување на судиите. Македонскиот тим доби барање од ГРЕКО да достави извештај за напредокот на земјата во спроведувањето на препораките што е можно побрзо, но најдоцна до 30 јуни 2019-та година.