Македонија 03. јуни 2020. / 14:34

Грција забрани влез за жителите од општините со најмногу заразени во Македонија

Грција забрани влез за жителите од општините со најмногу заразени во Македонија
архива

Жителите на општините со најголем број на новозаразени од коронавирусот во вториот бран со кој моментално се соочува Македонија, добиваат забрана за влез во Грција.

Во Грција нема да можат да влезат жителите на Тетово, Чаир, Сарај, Бутел, Арачиново, но и уште неколку општини каде вирусот забрзано се шири. 

„Грчкото министерство за надворешни работи ги информира пограничните служби дека до 1 Јули забранува влез во Грција за жителите на Тетово, Чаир, Сарај, Бутел, Арачиново, Липково, Куманово, Теарце, Студеничани и Шуто Оризари“ стои во соопштението на грчкото МНР.

Изминативе денови, ситуацијата ескалираше во овие општини па така во Тетово и Чаир има над 80 активни случаи на коронавирус, Липково над 40, а тука некаде се и Сарај и Бутел.  Очигледно Грција не сака да ризикува во пресрет на летната сезона и за разлика од македонските власти, тие решија веднаш да реагираат, за да не дозволат понатамошно ширење на Ковид-19 во нивната држава.