Македонија 03. февруари 2021. / 13:01

Филипче: Кинеските вакцини ќе пристигнат први, најверојатно до крајот на февруари

Филипче: Кинеските вакцини ќе пристигнат први, најверојатно до крајот на февруари

Не се знае точно кога, но кинеските вакцини ќе бидат приви кои ќе пристигнат во земјава, изјави министерот за здравство Венко Филипче. Очекува тоа да се случи до крајот на месец февруари.

-Ние сме во завршната фаза од преговорите и практично во месец февруари, првата количина на вакцини која ќе пристигне во нашата земја, ќе бидат киенските вакцини и ние пактично целосниот процес на имунизација и веќе спремниот систем ќе започнеме со тие вакцини. Не би шпекулирал со точниот датум, меѓутоа за многу кратко време ќе го знаеме и тоа и потоа ќе го објавиме, рече Филипче.

Тој додаде дека станува збор за 200.000 вакцини и се очекува да пристигнат до крајот на месецот. Потенцираше, дека не се започнати преговори за набавка на руската вакцина.