Македонија 11. декември 2020. / 21:08

Естрадните уметници ќе добијат по 21.000 денари помош од владата

Естрадните уметници ќе добијат по 21.000 денари помош од владата

Владата oдобри 8 милиони евра повеќе во Пакетот 4 за поддршка за справување со последиците од КОВИД-19 за дополнителни категории граѓани и компании; Одобрени 99 инфраструктурни проекти за 75 општини со 35 милиони евра пренаменети од ТАВ;

Владата им излезе во пресрет на барањата и иницијативите на повеќе субјекти погодени од кризата и на предлог на заменикот на претседателот на Владата на Република Северна задолжен за економски прашања Фатмир Битиќи, во соработка со претседателот на Владата и Генералниот секретаријат донесе одлука дополнителниот сет на мерки во вкупен износ изнесува 488.803.928,00 денари, односно околу 8 милиони евра.

Со овој најнов КОВИД пакет се опфатени:

• Естрадните уметници (околу 731), со финансиска помош во износ на 2 бруто минимални плати (21.776 денари);

• 40 здруженија од Асоцијацијата на танцови здруженија со грантови од по 2.000 евра за секое здружение