Македонија 29. мај 2020. / 19:30

Димитров на телефонска линија со шпанската министерка за надворешни работи

Димитров на телефонска линија со шпанската министерка за надворешни работи

На барање на шпанската страна, министерот за надворешни работи Никола Димитров разговарал со Аранча Гонзалес Лаја, шпанската министерка за надворешни работи, ЕУ и за соработка.

Како што соопштија од МНР, за време на разговорот Димитров се заблагадори за отворената и принципиелна поддршка од Шпанија за нашите европски и евро-атлантски интеграции, изразувајќи задоволство од нивната посветеност како за заокружувањето на НАТО членството, така и за нашиот пробив на европскиот пат.

Соговорниците направиле осврт на епидемиолошката состојба во двете земји, но и пошироко, во контекст на здравствените предизвици со кои тие се соочуваат, како и на социо-економските последици од кризата и можни решенија за нивно надминување преку заедничка соработка и солидарност.

Министрите размениле мислења и за повеќе актуелни прашања од регионот. Тие ја потенцирале важноста од натамошно динамизирање и продлабочување на одличните билатерални односи, со заемна заложба за јакнење на пријателските врски меѓу двете држави..