Македонија 14. септември 2018. / 14:26

Дерковски: Oрганизацијата за спроведување на референдумот се одвиваа без проблеми

Дерковски: Oрганизацијата за спроведување на референдумот се одвиваа без проблеми

 Претседателот на ДИК Оливер Дерковски денеска оцени дека организацијата за спроведување на референдумот на 30 септември се одвиваа без проблеми и дека Комисијата се држи до зададените рокови.

– Околу она што е надлежност на ДИК, а тоа е организација и спроведување на референдумот, можам да кажам дека ние ги преземаме сите мерки за добра организација, се држиме за роковите кои си ги зададовме како Комисија и досега немаме никакви проблеми од тој аспект, рече Дерковски по денешната седница на Комисијата.

Тој смета дека доколку членовите на Комисијата продолжат да работат на овој начин нема да имаат организациски и проблеми за спроведување на референдумот на самиот ден на гласање.

Дерковски потенцираше исто така дека овој состав на ДИК драстично ги намалил трошоците за организирање на гласачкиот процес и кампањата.

Согласно Законот, ДИК во соработка со НДИ утре ќе ја започне јавната информативно-едукативна кампања која ќе содржи повеќе видео спотови што ќе бидат емитувани во медиумите. Кампањата ќе се одвива под мотото „Твој став, твое право“.