Хроника 12. јуни 2019. / 17:08

Со лажна диплома од средно се вработил во војска, па во полиција

Со лажна диплома од средно се вработил во војска, па во полиција

Кумановската полиција поднесе кривична пријава против 47-годишник од село Лојане, инаку враборен како полициски службеник во Полициската станица за граничен премин „Табановце“.

Како што информираат од МВР, пријавата е поднесена поради сомнение за сторено кривично дело „фалсификување исправа“.

Имено, во минатото пријавениот извршил фалсификување на диплома за завршено средно образование, издадена од средното училиште „25 Мај“ од Прешево, Србија. После тоа, на почетокот на 2003 година ваквата диплома ја приложил во Министерството за одбрана при склучување на договор за вработување како професионален војник. Исто така, кон средината на 2005 година, ваквата диплома била употребена и при склучувањето на спогодба за преземање на работник во МВР, со што пријавениот засновал работен однос како полицаец.

На 07 јули 2005 година Основното јавно обвинителство Куманово поднело обвинителен акт против пријавениот поради постоење сомнение за сторено кривично дело „фалсификување исправа“, а во врска со употребата на наведената лажна диплома при засновање на работен однос.

По ова, на 19.03.2007 година Основниот суд Куманово донел пресуда со која го осудил пријавениот како виновен, за што не го известил Министерството за внатрешни работи.