Хроника 19. октомври 2019. / 11:58

Кривична пријава за „Фудбалски клуб Куманово 1903“

Кривична пријава за „Фудбалски клуб Куманово 1903“

СВР Куманово поднесе кривична пријава против Д.К.(51) од Куманово поради постоење основи на сомнение за сторени кривични дела „злоупотреба на службена положба и овластување“, „даночно затајување“ и „фалсификување или уништување деловни книги“, против Здружение на граѓани „Фудбалски клуб Куманово 1903“ – Куманово и против С.П.(61) од Куманово, поради постоење основи на сомнение дека сторила кривично дело „несовесно работење во служба“.

– Д.К., како претседател на фудбалскиот клуб „Куманово 1903“ во периодот од 1 јануари 2013 до крајот на 2017 година, по доделување на паркинг простор на локалитетот „Чоробенско ќоше“, во центарот на Куманово, од страна на АД за изградба и стопанисување со станбен и деловен простор, не ги користел остварените приходи од наплатата на паркинг услугите за остварување на целите за кои е основано здружението и во наведениот период не регистрирал фудбалери, не учествувал во системот на натпревари во државата, не донесувал долгорочни, годишни и месечни програми за реализација на своите дејности со што постапил спротивно на Статутот на фудбалскиот клуб, велат од МВР.

Во овој период тој остварил вкупен приход од дневен пазар од наплатени паркинг услуги во износ од 9.572.200 денари, од кои еден дел биле распределени за закупнина, трошоци за струја и плати на вработени, а останатитот приход од 3.862.221 денари, како непризнаени расходи, го покривал со изготвување на фалсификувани налози за службени патувања, сметкопотврди и фактури за набавена спортска опрема и за репрезентација.

Ваквите документи ги доставувал на С.П., која како овластено лице во фирма за сметководствени услуги ги прокнижувала и правела лажни финансиски извештаи, кои ги прикажувала преку годишни завршни сметки, со што му овозможила на Д.К. и на фудбалскиот клуб да избегнат плаќање на данок на добивка по основ на остварени приходи во вкупен износ од 858.227 денари, со што го оштетиле Буџетот.