Хроника 04. мај 2020. / 18:31

Инцидент во СВР Охрид: Началник тргнал во физичка пресметка со портпарол на МВР

Инцидент во СВР Охрид: Началник тргнал во физичка пресметка со портпарол на МВР

Пред неколку дена во просториите на СВР Охрид се случил тежок инцидент, објави порталот нетпрес.мк.

Инцидентот кулминирал кога еден од началниците на одделенија на локалната полиција во Охрид сакал да се пресмета физички со портпаролот на секторот на МВР кој покрива четири града Охрид, Струга, Дебар и Кичево.

До инцидентот дошло откако началникот барал од портпаролот да објави информација за јавност за случај во Охрид за која веќе имало објавена информација од МВР во централата во Скопје.

Началникот кој нема никаква врска со информирањето во МВР бил насилен и освен вербални закани во еден момент тргнал физички да се пресметува со портпаролот кој петнаесетина години работи на таа работна позиција и е познат како умерен и професионален припадник на МВР одговорен за информирање на јавноста.

Физичкиот контакт бил спречен откако началникот бил запрен од негови колеги при што била спречена тепачка. Тој за време на инцидентот се заканувал дека со портпаролот ќе се пресмета надвор од СВР Охрид, тврдат сведоци на срамниот настан.

За инцидентот постои соодветна пријава и документација а го разгледува и одделот за внатрешна контрола во МВР, пишува нетпрес.мк.