Економија 02. декември 2018. / 19:11

Заева математика: Ако ве фатат како уринирате, ќе ви платат 50 евра!

Заева математика: Ако ве фатат како уринирате, ќе ви платат 50 евра!

После најавата на премиерот Заев за нов закон за прекршоци со кој ќе се намалат казните од 75 до 150 проценти, новинарот Љупчо Златев се огласи на својот Фејсбук профил и направи интересна математика.

-Според математиката на овој талент, казните ќе се намалат за 150%(?). Казнувањето со овој процент ќе изгледа вака:
Уринирате на јавно место, казната за тоа е да речеме 100евра. Намалување на 150% на овие 100евра, значи дека државата од вас ќе треба да наплати -50евра! (150% од 100евра се 150евра, 100евра – 150евра = -50евра).
Односно ќе треба да ви платат 50 евра затоа што ве фатиле како уринирате на јавно место!, напиша Златев.