Економија 25. март 2019. / 17:58

Зaев: Aко продолжиме со ова темпо ќе бидеме економски пример за сите држави во светот

Зaев: Aко продолжиме со ова темпо ќе бидеме економски пример за сите држави во светот

Создадовме модел за решавање на политички прашања, но ако продолжиме со ова темпо може да станеме и економски пример, изјави премиерот Зоран Заев од трибината со граѓани во Куманово, насловена „Фер општество – шанса за сите“.

Пред граѓаните на Куманово, Заев посочи дека Република Северна Македонија е пример за останатите, како преку договор и дијалог се решаваат крупни сложени проблеми. Земјата, како што рече премиерот создаде модел како се зајакнуваат добрососедските односи.

Договорот со Грција е совршен пример и неговата имплементација веќе ги носи првите резултати и сите ја чувствуваме рефлексијата. За помалку од 6 месеци од договорот, 2018-та година ја завршивме со 624, 5 милиони странски инвестиции, што е за 4 пати поголема сума во споредба со 2017-та година, рече меѓу другото премиерот Заев.

Тој додаде дека од почетокот на работењето пред околу 21 месец, Владата е посветена на отворање на перспективите за земјата и за нејзините граѓани.

Невработеноста во земјата е на историско најниско ниво и изнесува 19,4 отсто, што е намалување за 3,6% за само една година. Отворени се нови 26 600 работни места. Истовремено, исполнети се очекувањата на Владата, за раст на БДП во четвртиот квартал во 2018-та и тој изнесува 3,7%“. Платите и натаму растат. Иако очекувавме до крајот на 2020-та, верувам дека до крајот на оваа година просечната плата ќе достигне до 500-тини евра, додаде премиерот Заев.

Ако продолжиме со овој тренд, нагласи премиерот Заев, освен политички пример, Република Северна Македонија ќе биде и економски пример.

На денешната трибина, премиерот уште еднаш ги повтори мерките коишто ги донесе Владата, а коишто посочи дека придонеле за големи заштеди кај граѓаните, како што се евтината дневна тарифа за струја и укинувањето на радиодифузната такса.

Во своето обраќање пред присутните граѓани на трибината, премиерот Заев посочи и дел од проектите коишто се важни за Куманово и кумановскиот регион, како замена и инсталација на куќни, комбинирани, индустриски и ултразвучни водомери и нивна интеграција во систем за далечинско отчитување во системот за водоснабдување на општина Куманово, во вредност 1.6 милиони евра, потоа проектот за употреба и одржување на дел од водоснабдителен систем на град Куманово, во вредност 747 илјади евра, како и изградба на пречистителна станица за вода за пиење за регионален водоснабдителен систем Липково.

Во насока на развој на тој регион, како што додаде премиерот Заев е насочувањето на 47 проценти повеќе пари за поддршка на бизнис секторот, со крајна цел отворање на нови работни места и повисоки плати коишто ќе ги задржат младите.

Сега немаме повеќе изговори, Република Северна Македонија може да биде достојно место за живеење. Создаваме услови, поради коишто сите ќе сакаат да останат тука, заклучи премиерот Заев во своето воведно обраќање.