Економија 09. јануари 2021. / 20:45

ВМРО-ДПМНЕ: Повеќе од сигурно бројка на невработени надминува над 55.000 лица

ВМРО-ДПМНЕ: Повеќе од сигурно бројка на невработени надминува над 55.000 лица

Денес СДСМ реагираше на изјавата дека до сега бројот на невработени се зголемил за 55.000 лица, реагираат од ВМРО-ДПМНЕ преку соопштение.

„Во реакцијата стои дека ВМРО-ДПМНЕ шири лажни вести и дека бројот е многу помал од тоа. За да види јавноста кој шири лажни вести во прилог е табела со официјални податоци за бројот на невработени лица од Агенцијата за вработување на Република Македонија. Имено, според овие податоци бројот на невработени лица во јануари е 104.409 додека во ноември тој број е 155.218, што значи зголемување за 50.809“, велат од партијата.

Оттаму додаваат дека дополнитечно, ако се земе фактот дека во декември многу фирми ставија клуч на врата и ги отпуштија своите вработени поради лошото менаџирање со здравствено-економската криза, повеќе од сигурно е дека таа бројка надминува над 55.000 лица.

„СДСМ фрустрирани од неспособноста да за справување со економските последици од кризата и неможност да ги сокријат овие поразителни податоци, кои не се обични статистички податоци, туку егзистенцијално прашање за илјадници наши граѓани, се обидуваат да манипулираат со обвинувања кон ВМРО-ДПМНЕ“, наведува партијата.