Економија 09. октомври 2019. / 19:50

Владата планира зголемување на прагот за ДДВ обврзници

Владата планира зголемување на прагот за ДДВ обврзници

Премиерот Зоран Заев најави дека ќе се зголемува прагот од еден милион денари за плаќање ДДВ.

Како што појасни Заев, министерството за финансии веќе работи на предлогот и наскоро треба да излезе во јавноста со детали.

– Прогресивниот данок е воведен, ние го викаме правичен. Во делот на физички и правни лица за лимитот на ДДВ од еден милион денари, Министерството за финансии работи на таа проблематика, бидејќи се уште нема методологија за поврат на ДДВ. Следните денови Министерството за финансии ќе излезе со податок во фукција на исполнувње на програмското ветување на оваа Влада. Ќе има промени, не знам дали ќе биде три мииони, два милиони, 2,5 милиони или слично, ќе има одредени промени како поддршка на економијата и севкупната потрошувачка на граѓаните – изјави премиерот.