Економија 10. август 2018. / 12:04

Турција пред економска криза

Турција пред економска криза

Случувањата на финансиските пазари во Турција се алармантни, падот на турската лира за 30 %, падот на берзата за 17 %, скок на каматните стапки на задолжување на државата во лири на 18 %, а тоа би можело да биде најава на економска криза во таа земја, па дури и можна рецесија, анализира BBC.

Курсот на турската лира од почетокот на годината потона за 30 % во однос на американскиот долар. Пазарот на акциите паднаа за 17 %, а доколку се мери во долари, како што прават странските инвеститори, падот на цената на акциите достигна до 40 %.

 

Друго мерило кое често се разгледува на пазарите е колкави се трошоците на државното задолжување. Кредит на 10 години во лири сега чини 18 % годишно, а дури и задолжувањето на Турција во долари е скапо, односно кредити се даваат по камата од околу 7 %.

Турција бележи дефицит во меѓународната трговија. Повеќе увезува отколку што извезува, односно повеќе троши отколку што заработува. Таков дефицит треба да се финансира од вложување или задолжување.

Само по себе тоа не е невообичаено или опасно. Но, турскиот дефицит е прилично голем, односно во изминатата година изнесуваше 5,5 % од бруто домашниот производ.

Агенцијата за кредитен рејтинг, Фич проценува дека Турција оваа година има потреба за финансирање во висина од речиси 230 милијарди долари.

Фич: Се заканува економска криза

Во некои аспекти, неодамнешната изведба на турската економија изгледа разумно. Економијата растеше секоја година, освен во 2011 година, што беше последната година од економската криза и кога добија помош од ММФ, па во 2009 година беше под влијание на светската финансиска криза. Во некои години растот беше исклучително силен.

Невработеноста е висока, но релативно стабилна, со стапка од 9,9 %.