Економија 16. октомври 2019. / 09:54

СДСМ: Минималната плата расте на досега највисоко ниво од 14.500 денари

СДСМ: Минималната плата расте на досега највисоко ниво од 14.500 денари

Продолжуваме да ги реализира политиките за зголемување на животниот стаднард на граѓаните и намалување на сиромаштијата, што се клучни програмски определби. Од декември, повторно расте минималната плата на досега највисоко ниво од 14.500 денари. За зголемувањето на минималната плата за 2.000 денари, постигнат е договор со бизнис секторот и со синдикатите, а растот на платата е предизвикан од реалната економија во земјата, се вели во денешното соопштение на СДСМ.

Во соопштението се посочува дека ова ново зголемување доаѓа откако веќе еднаш ја зголемивме минималната плата за 3.500 денари, од 9.000 на 12.500 денари. Со новото зголемување, за само три години минималната плата расте за 5.500 денари. Концептот парите кај граѓаните е на прав пат.

Зголемувањето на минималната плата ќе ја намали сиромаштијата кај вработените и заедно со мерките за враќање пари кај граѓаните ќе обезбеди повисок животен стандард за работниците. Истовремено, ова зголемување позитивно ќе влијае врз спиралата на раст на сите плати, нагласуваат од СДСМ.