Економија 23. декември 2020. / 09:43

Програмерите, фармацевтите и пилотите со највисоки плати во Македонија

Програмерите, фармацевтите и пилотите со највисоки плати во Македонија

Државниот завод за статистика соопшти дека просечната месечна исплатена нето-плаа по вработен во октомври 2020 година, изнесувала 27.899 денари.

Во земјава има дејности каде што просечната плата е до два пати повеќе поголема отколку од државниот просек. На врвот на листата пет највисоки просерчни плати е секторот компјуртерско програмирање, консултантски и сродни дејности со 66.831 денари.

Потоа следуваат производство на основни фармацевски производи и фармацевтски препарати со 46.575 денари, телекомуникации со 43.110 денари, останати стручни, научни и техничкми дејности со 42.816 денари и воздухопловен транспорт со 42.281 денар.