Економија 04. јануари 2019. / 10:28

Македонија на дното: Нето-платата една од најниските во Европа

Македонија на дното: Нето-платата една од најниските во Европа

Ниските плати Македонија ја рангираат на непопуларни места кога се во прашање листи за примања, пренесе 1ТВ.

Пониски просечни нето плати има само во Албанија, Косово, Молдавија и уште некои држави.

Според објавените податоци највисоки нето плата во Европа се исплаќаат во: Швајцарија (4.370 евра),Исланд (3.568), Норвешка (3.309) кои не се членки на Европската унија. Во рамки на Унијата највисока просечна нето плата се исплаќа во Данска (3.270 евра), следат Луксембург (3.159 евра) и Шведска(2.570 евра).

Листата на просечната нето плата во Европската унија изгледа вака: