Економија 09. ноември 2020. / 22:23

Македонија меѓу најлошите земји во регионот: ММФ и Светска банка прогнозираат пад на БДП од пет отсто

Македонија меѓу најлошите земји во регионот: ММФ и Светска банка прогнозираат пад на БДП од пет отсто

Македонија е меѓу најслабите земји во регионот според прогнозите на ММФ и Светка банка.

Убедливо најдобра е Србија која има пад на БДП од само 1,5 проценти, подобар и од Германија, Франција и Шпанија, oбјави српскиот портал Курир.

За разлика од Србија, Македонија има пад на БДП од 5.4 отсо, Бугарија 4, Унгарија, 6,1, Босна 6,5 а Црна Гора 12 отсто.

Прогнозите за нашата земја се дека падот ќе продолжи и во 2021 и во 2022 година.