Економија 04. февруари 2019. / 12:17

Делегација од ЕБОР од утре ќе престојува во четиридневна посета на Македонија

Делегација од ЕБОР од утре ќе престојува во четиридневна посета на Македонија

Делегација од Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) од утре ќе престојува во четиридневна посета на Македонија и ќе има средби со владини претставници, бизнис лидери и граѓански организации.

Посетата се реализира како подготвителна активност за стратегијата на ЕБОР за Македонија за периодот од 2019-2023 година. Целта е да се договорат приоритетите на македонската Влада и да се идентификуваат клучните области каде ЕБОР може да се ангажира за да се интензивира деловниот и политичкиот дијалог.

Делегацијата ќе ја предводи директорот на ЕБОР за Холандија, Кина, Монголија, Македонија и Ерменија, Франс Викерс.

Предвидено е директорите на ЕБОР да се сретнат со премиерот Зоран Заев, министерот за финансии Драган Тевдовски, претставници од Кабинетот на вицепремиерот Кочо Анѓушев и со гувернерката на Народната банка на Република Македонија, Анита Ангеловска-Бежовска. Делегацијата од ЕБОР ќе има состаноци и со меѓународни финансиски органзиации, Европската унија, комерцијалните банки, компании од енергетиката во државна сопственост, како и со претставници од граѓанскиот сектор и дипломатскиот кор.

Посетата на Скопје доаѓа последователно по средбите на делегацијата во Косово.

ЕБОР има инвестирано над 1.8 милијарди евра во 113 проекти во Македонија,фокусирајќи се на поддршка на интеграцијата на земјата во регионалните и глобалните пазари, преку инвестиции и политички дијалог, особено во интензивирање на соработката со клучните партнери како Европската Унија и Европската Инвестициона Банка.

Од ЕБОР најавуваат и одржување на Трет инвестициски самит за Западен Балкан на кој ќе присуствуваат шест премиери од регионот. Годинава, Годишното собрание на ЕБОР ќе се одржи во Сараево на 8 и 9 мај.